*

PekkaElonheimo

Kaikki blogit puheenaiheesta Te-toimisto

Aktiivinen työnhaku!

Olen myös pitkäaikaistyöttömän äiti.

Kysyn: onko työnhakuun pakottaminen tasa-arvoisen ihmisoikeuden mukaista? Siis, jos kyseessä on työtön, jolla on niin vaikeita vieraiden ihmisten kammoja tai jaksamattomuutta, aloitteettomuutta ja rankka vastamäki kuljettavanaan nuoresta lähtien?

Aktiivimallin työllisyysvaikutus. Ainakin käsittelypuolelle.


Onko kukaan nähnyt laskelmia, kuinka monta tuntia menee aktiivimallin vaatimien tietojen  käsittelyyn? Tässä raakaversio. Käytän laskussa valitsemiani arvoja, niitä voi muuttaa oman makunsa mukaan.


Oletetaan, että työttömiä on 300000. Oletetaan, että heistä 200000 onnistuu saamaan töitä täyttääkseen työssäolovelvoitteen. Oletetaan, että yhden henkilön tietojen käsittely kestää 5 minuuttia.

Byrokratia on ihanaa

TE-toimistosta olen aina saanut hyvää palvelua, kun olen siellä henkilökohtaisesti käynyt. Ja samalla pitänyt huolta omista oikeuksistani. Sama pätee mihin tahansa virastoon. Valitettavasti jos asioiden hoitamisen jättää kasvottomien byrokraattien kontolle ja luottaa niiden sujumiseen, niin hommat menevät järjestäen pieleen.

 

TE-toimiston kyvyttömyys ymmärtää suomen kieltä

Kaikkihan me tiedämme, että viranomaiset eivät aina syystä tai toisesta ymmärrä niille esitettyjä kysymyksiä. Eivät varmasti aina ymmärrä asiakkaille itse esittämiinsä kysymyksiin saamiaan vastauksiakaan. Yksi syy siihen, että viranomainen ei ymmärrä on, että ei haluta ymmärtää. Viranomaisen toimija yrittää päästä helpolla jättämällä ymmärtämättä - ymmärtämällä väärin. Minulla on tästä hyvä esimerkki te-toimiston kohdalta.

* * *

Esitin te-toimistolle 16.7.2017 seuraavan kysymyksen:

Suomi 100 puhelu ?

- Pirkanmaan TE-toimistosta terve. Olit jättänyt soittopyynnön.

  • Terve. Sainhan sinut kiinni, kun tarpeeksi kirosin. Olit laittanut näitä lippulappuja. Mä kävin siellä pajalla ja voisin sinne hyvinkin mennä. On vaan yksi ongelma. Tuo kulkeminen, kun ei ole autoa.

  • Koska tuota kulkeminen täytyy olla kunnossa, jos on työnhakijana. Ja sun päiväraha katkeaa nyt tälle päivälle ja sä teet kirjallisen selvityksen siitä. Omien tietojen kautta saat nopeemmasti tehtyä. Eli oman tietokoneen kautta. Onko sulla tietokone ?

  • Ei ole kun se hajosi.

Mylly jauhaa

Sain TE-toimistolta tänään elämäni ensimmäisen työtarjouksen, johon pitäisi vastata viimeistään huomenna. Tarjouksen alussa kerrotaan, että tämä tarjous valikoitui minulle lähettäväksi, koska ”antamiesi työnhakutietojen perusteella TE-toimisto on arvioinut, että ammattitaitosi ja osaamisesi vastaavat alla mainitun tehtävän vaatimuksia”. Tämä on melko erikoista, koska en ole koskaan tietääkseni ilmoittanut mihinkään ymmärtäväni oikeastaan mitään elektroniikkatuotteiden valmistuksesta.

Kadonnutta työllistymissuunnitelmaa etsimässä

Olen ollut elokuusta 2016 asti palkkatuella, kuusi tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa. Olen saanut tältä ajalta noin 1200 euroa palkkaa kuussa ja Kelalta vielä 200 euroa työmarkkinatukea päälle. Hieman yllättäen tämä työmarkkinatuki kuitenkin keskeytyi tammikuun lopussa, jolloin minulle ilmoitettiin ettei oikeutta tähän tukeen enää ole.

Vilunkipeliä TE-toimistossa?

Sunnuntaina osui Facebookin aikajanalla vastaan varsin mielenkiintoinen Kalevan uutinen liittyen Facebookin Orjafirmat-sivun toimintaan. Oulunsalolainen grillikioski oli joutunut sulkemaan Facebook-sivunsa törkyviestien takia. 

Työtön seuraa: Uudet työllistymiskuviot te-toimistossa osa 1

Olen ollut ilmoittautuneena työttömäksi ja saanut työmarkkinatukea 11.12. 2015 alkaen. Olen käynyt te-toimistossa yhden kerran 1.2.2016. Silloin kerrottiin, että minuun ollaan yhteydessä viimeistään kesällä, ja heinäkuussa ilmoitettiin te-toimiston omilla henkilökohtaisilla sivuillani, että seuraava yhteydenotto on 28.1.2017. 

Työvoimapalveluiden muistolle

Kansa sen taas tietää. TE-toimistojen Virtu-palvelupisteet ovat saaneet kansan suussa r-kirjaimen kohdalta korjatun nimityksen. Tässä tapauksessa kansasta erityisesti yrittäjät ovat nyreissään. Ainakaan Pellossa yrittäjät eivät ole tyytyväisiä järjestelyyn. Mitään "oikeata" työvoimapalvelua ei enää nykyään paikkakunnalla saa.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä