PekkaElonheimo

Aktiivimalli - työttömyystilastojen siivous

Kävin eilen 1,5 tunnin "moniammatillisen" neuvottelun elämäntilanteestani. Paikalla olivat työterveyslääkäri, pari sosiaalityöntekijää ja TE-toimiston edustaja.

Kartoitettiin taas kerran työllistymismahdollisuuteni. Koulutustani vastaavia papin töitä en ole saanut sen jälkeen, kun silloinen Siikasalon seurakunta jäädyttti "taloudellisista ja tuotannollisista syistä" seurakuntapastorin viran, jota olin hoitanut. Todellinen syy viran jäädyttämiseen ei ollut seurakunnan rahapula, vaan se, että olin vapaamielinen körttipappi lestadiolaisten hallitsemassa seurakunnassa. 

Lutherin oppeihin perustuva vapaamielinen julistukseni oli johtanut melkoiseen kansansuosioon. Erottamistani vastustavaan adressiin kertyi yksin Siikajoen kunnan 2 kapakassa yli 400 allekirjoitusta. Siikajoella on noin 5000 asukasta. Ihmiset pitivät tavastani liikkua tavallisten ihmisten keskuudessa ja hoitaa sieluja yhtä hyvin kotona ja kapakassa kuin kirkossa ja muissa seurakunnan tiloissa.

Mutta olin myös astunut monille varpaille hoitaessani lestadiolaisesta herätysliikkeestä erotettuja ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreja.

Varsinainen ajojahti minua vastaan alkoi, kun annoin itsenäisyyspäivän alla 2010 haastattelun lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja perheväkivaltaa vastaan. Yli 100 ihmistä Raahessa ja Siikajoella tuli kädestä pitäen kiittämään minua tuosta haastattelusta.

Haastattelu ilmestyi lauantaina. Keskiviikkona kirkkoherra Lauri haapala kutsui minut luokseen ja aloitti: "Kun vielä olet kirkon työntekijä, sinun olisi pitänyt näyttää tämä minulle, ja tätä ei olisi saanut julkaista." Olin antanut haastattekun omalla nimelläni ja kuvallani, eikä sellaiseen tarvita kirkkoherran lupaa.

Kuukauden päästä tästä Haapala kehotti minua irtisanoutumaan. Kun kieltäydyin, alkoi työpaikkakiusaaminen. Minulta otettiin pois esimerkiksi työhuone ja työtietokone. Ja minut siirrettiin pois rippikoulu- ja nuorisotyöstä, jota tekemään minut oli palkattu. Haapala myös lähetti Oulun Tuomiokapituliin ilmiannon, jossa minua vastaan oli 9 "syytekohtaa". En ollut syyllistynyt yhteenkään, mutta Pohjois-Pohjalaiseen tapaan paikkakunnalla liikkui kaikenlaisia huhuja, joista en tunnistanut itseäni.

Vuoden ajojahdin jälkeen, johon osallistuivat kirkkoherra, hänen pikkuserkkunsa, joka oli Tuomiokapitulin lainoppinut asessori, ja osa Raahen poliiseista, minulta siis lopulta jäädytettiin virka alta. 

Todettiin, että työllistyminen papiksi on mahdollista, mutta ei todennäköistä, koska työttömyyttä on jatkunut 6 vuotta, ja täytän ensi viikolla 60 vuotta. Enkä viime aikoina ole päässyt edes haastatteluun hakemistani viroista.

Minulla on lisäksi jatkuvasti voimassa oleva hakemus yläasteen ja lukion opettajan sijaisuuksiin Raahessa, mutta yhtään kutsua sijaiseksi ei ole tullut. Osaan opettaa ja tulen hyvin toimeen nuorten kanssa. Lukiossa olen opettanut uskontoa, psykologiaa ja filosofiaa. Yläasteella näiden lisäksi suomea, englantia, matematiikkaa, fysiikkaa ja kemiaa.

Olin 1986-93 IT-yrittäjä ja kansainvälistä kauppaa tekevän yrityksen toimitusjohtaja. Tämän kokemuksen ansiosta sovin monenlaisiin yritysten ja yhdistysten kaupallisiin ja johtotehtäviin. Tälläkin hetkellä johdan 2 valtakunnallista yhdistystä: perustulojäärjestö BIEN Finlandia ja eutanasiaa ajavaa Exitus Rytä. Valitettavasti ilman palkkaa ja osin omalla kustannuksella.

Haen myös aktiivisesti kunnanjohtajien ja elinkeinojohtajien virkoja. Viimeksi olin haastattelussa Raahen kaupunginjohtajaa valittaessa. Näistäkään ei ole löytynyt palkkatyötä.

Aktivointia eläkkeelle siirtämällä?

Suostuin siis aloittamaan eläkkeenhakupprosessin. En siksi, että haluaisin eläkkeelle. Haluan töitä! Vaan siksi, että se on tässä tilanteessa pienimmän riesan tie. Ja vain hakemalla eläkettä saan kaipaamani perusteellisen terveystutkimuksen.

Eläkkeeni jää pieneksi pitkän työttömyyden vuoksi. Mutta eläkettä verotetaan kevyemmin kuin työttömyyskorvausta. Rahaa jää siis käteen enemmän. Ja eläkeläiselle sallitaan isompi asunto kuin työttömälle. Parhaassa tapauksessa en enää tarvitse toimeentulotukea, jonka hakeminen on aina yhtä nöyryyttävää ja yksityiselämää loukkaavaa.

Lisäksi pääsen eroon työttömyybyrokratiasta ja minulle sopimattomista "työtarjouksista". Siinä säästyy sekä minun että viranomaisten aikaa ja hermot turhalta pelleilyltä. Eikä aktiivimalli koske niitä työttömiä, joilla on vireillä eläkehakemus.

Eläkeläisenä olisin myös vapaampi kuin nyt muuttamaan pois Suomesta ja etsimään töitä muualta. Eestissä, Portugalissa, Filippiineillä tai Dominikaanisessa Tasavallassa Suomen oloihin riittämätön eläkkeeni riittää kohtuulliseen elämiseen, vaikka en löytäisikään töitä.

Onko aktiivimallin todellinen tarkoitus siis siivota työttömyystilastoja pakottamalla vaikeasti työllistyviä eläkkeelle? Ainakin minun kohdallani on käymässä näin.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tässä kirjoituksessa on tietysti vain oma mielipiteesi siitä kuinka erottamisesi oli tapahtunut ja mistä syystä, mutta se vaikuttaa uskottavalta. Erikoista, että lestadiolaisuudella edelleenkin on noin suuri voima tietyillä alueilla.

Herää kuitenkin kysymys mikset tehnyt asiasta oikeuskannetta, jos kiusaaminen ja ulossavustaminen on todellakin tapahtunut kuvailemallasi tavalla. Jo pelkästään tämän blogimerkinnän tietojen perusteella olisit voittanut keissin.

Mielestäni on positiivista, että tuon ikäisille tarjotaan mahdollisuutta eläkeputkeen, pakkohan se ei ole. Eläke on kuitenkin kiitollisempi vaihtoehto kuin peruspäiväraha, joka on aina TE-toimiston ja Kelan armon alla, puhumattakaan mainitsemastasi toimeentulotuesta. Eläkkeen saat kuin Manu illallisen määräpäivänä ilman jokakuukautista huolta siitä ilmestyykö tilille mitään vai ei.

Käyttäjän PekkaElonheimo kuva
Pekka Elonheimo

Siikajoen kunnassa vanhoillislestadiolaisia on 30% väestöstä, ja muut lestadiolaiset päälle.
En päässyt valittamaan, koska minulla oli 1,5 vuoden virkamääräys, jota ei sitten uusittu. Erikoista oli tuo viran jäädyttäminen, jotta en pääsisi hakemaan jatkoa. Kun samaan aikaan 1 pappi jäi eläkkeelle, 4-pappinen seurakunta muuttui 2-pappiseksi. Jos nimittäin virka olisi julistettu auki, olisin hakenut sitä, ja ehkä tullut valituksi uudelleenkin.
Se olisi mennyt täpärälle, sillä kirkkovaltuustossa ja -neuvostossa Keskustalla on yksinkertainen enemmistö ja ryhmän sisällä lestadiolaisilla enemmistö. Eli Kepun ryhmäpäätöksellä olisin voinut jäädä toiseksikin.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Erikoista, että lestadiolaisuudella edelleenkin on noin suuri voima tietyillä alueilla. "

Lestadiolaisuus vain vahvistuu pohjois-pohjanmaalla ei mitään ihmeteltävää, valitettavasti. Jokaisella pitäis olla ystäväpiirissä entinen ( entisiä ) lestadiolainen, sieltä ja vain sieltä saa jonkinlaisen kuvan kyseisestä liikkeestä.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Pekka - se oli sitten "Pekan tarina" tai osa siitä. Minunhan jo luitkin. Uskomatonta mutta totta. Nyt tiedämme toisistamme paljon enemmän... hmmm... ;-)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Aktiivimallin tarkoituksena on sekä siivota tilastoja(olet työllinen, kun viikossa tunti töitä) ja pienentää myös työttömyysturvamenoja. Se on aivan selvää, että tuo 4,65%n leikkaus koskee tuhansia/kymmeniä tuhansia työttömiä.

Itselleni tulee 61v täyteen parin viikon sisään ja pääsen "lisäpäiville". Kun kuvittelin että pääsee näistä työkkärin turhista pompotteluista, niin siinä erehdyin. Aktiviteetit sun muut hömpötykset koskevat myös meitä, joiden työllistymismahdollisuudet 0%n luokkaa.

Toimituksen poiminnat