PekkaElonheimo

Sinivalkoinen kupla

Eilen 19.2. tein lyhyen kävelymatkan toiseen todellisuuteen. Kävin kuuntelemassa Perussuomalaisten työmies Matti Putkosen tilaisuuden otsikolla Tuulivoiman terveysvaikutukset. Järkytyin kuulemastani. Ja jäin miettimään, kuka oikeastaan elää kuplassa.

Meitä Vihreitä syytetään usein siitä, että elämme "punavihreässä kuplassa". Olen aina ihmetellyt tuota puhetta, sillä en todellakaan koe eläneeni enkä eläväni kuplassa. 

Olen tehnyt 2 teologian maisterin tutkintoa - Helsingissä ja New Yorkissa. Koko ikäni olen etsinyt tietoa ja totuutta asioista. Ymmärrän myös luonnontieteitä. Papin ja opettajan töiden lisäksi olen ollut 7 vuotta IT-firman toimitusjohtaja. Opiskelun ja työn vuoksi olen käynyt yli 20 maassa. Puhun 4-5 ja ymmärrän noin 7 kieltä.

Tapaan jatkuvasti erilaisia ihmisiä. Syön usein aamiaisen mielenterveyskuntoutujien kanssa. Kaupungilla liikkuessani tai kapakassa istuessani juttelen hyvinkin monenlaisten ihmisten kanssa. Viimeisten 10 päivän aikana olen lisäksi tavannut 12 kansanedustajaa 8 eri puolueesta. Valitettavasti olen nyt työtön ja tapaan vähemmän ihmisiä kuin papin tai IT-yrittäjän töissä.

Kylmän sodan aikana tuin aktiiviseti Namibian ja Eestin vapaustaistelijoita. Opiskelijoiden ja tavallisten ihmisten lisäksi olen tavannut 3 Nobelin Rauhanpalkinnon saajaa ja 3 presidenttiä. Ja lukuisia yritysjohtajia. En siis koe kasvaneeni kuplassa. Ja tiedän, että Suomessa on monenlaisia todellisuuksia. Mutta silti Perussuomalainen vaihtoehtotodelliisuus yllätti minut täysin.

Tilaisuus alkoi ihan normaalisti. Tarjolla oli kahvia ja savuporopiirakkaa. Tuttujen kesken juteltiin mukavia. Putkonenkin yllätti aluksi positiivisesti. Hän ei puhunut räjähtelevistä lepakoista eikä "korkeataajuisista infraäänistä". Näistä olin valmistautunut häntä hiillostamaan. 

Yli puolet 3 tunnin tilaisuudesta puhutaan tuulivoimasta ja sen väitetyitä terveyshaitoista. Putkonen lähinnä esittelee yksittäisten perheiden kohtaloita. Tutkimuksia hän ei esittele, vaan kertoo yksittäistapauksista. Logiikka on suunnillen se, että koska joku tai jotkut ovat sairastuneet vuoden sisällä siitä, kun lähistölle on rakennettu tuulivoimaloita, nimenomaan tuulivoimalat ovat syynä sairauksiin.

Puhe on kuitenkin erittäin yleisistä sairauksista, kuten sydän- ja verisuonitaudeuista tai unettomuudesta, joihin ihmisiä sairastuu jatkuvasti. Ja väite, että "infraäänten" vaikutus olisi voimakkaampi 10-15 km päässä voimaloista kuin niiden lähellä, on vastoin fysiikan lakeja. Todelliisuudessa ääni aina heikkenee etäisyyden kasvaessa. Samoin pitäisi vähetä sen aiheuttamien sairauksien.

Kysymme, miksi tiheään asutuissa Saksassa ja Tanskassa ei ole ollut joukkosairastumisia, vaikka Saksassa on 50 kertaa enemmän tuulimyllyä ja 15 kertaa enemmän väkeä kuin Suomessa. Meille vastataan, että Saksan ja Tanskan myllyt ovat erilaisia kuin meillä. - Tämähän ei pidä paikkaansa. Iso osa tuulimyllyistä tulee Suomeen juuri Tanskasta.

Tuulivoiman aiheuttamissa sairauksissa kyse lieneekin ns. Nosebo-efektistä. Lääketieteessä tunnetaan yleisesti Plasebo-vaikutus. Eli se, että useissa sairauksissa jopa 20-30% potilaista kokee hyötyneensä lääkityksestä, vaikka on todellisuudessa saanut lumelääkettä. Riittää, että uskoo saaneensa oikeaa lääkettä.

Nosebo on plasebon negatiivinen vastine. Jos ihminen uskoo, että jokin asia on haitallinen tai vaarallinen, tämä pelko voi heikentää terveyttä tai jopa sairastuttaa. Kun siis levitetään huhuja tuulivoiman vaarallisuudesta, saadaan aikaan se, että osa ihmisistä alkaa pelätä ja jotkut sairastuvat. Sama koskee toki ydinvoimaa ja mitä tahansa meille vaikeasti käsitettävää asiaa.

Suorastaan absurdi on Putkosen väite, että ydinvoima ei ole koskaan tappanut ketään ja on siksi turvallista. Unohdetaan siis Tsernobyl ja Fukushima, pienemmistä onnettomuuksista puhumattakaan.

Toisena asiana Putkonen ottaa esiin maahanmuuton ja sen kustannukset. Niitäkin samoin kuin tuulivoimatukia hän liioittelee voimakkaasti. Pakolaisista Putkonen puhuu johdonmukaisesti "laittomina". Erityisesti hän syyttää "vihervasemmistoa" ja kirkkoa siitä, että ne haluavat huolehtia myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden perustarpeista. Tähän vastaan: "Pappina tunnustan!"

Putkosen keskeinen väite on, että ilman tuulivoimatukia ja pakolaisten aiheuttamia kustannuksia ei olisi tarvittu lainkaan leikkauksia. Tämähän on yhtä totta kuin se Hitlerin väite, että Saksan vaikeudet ovat juutalaisten syytä. Todellisuudessa tuulivoimatukia maksetaan noin 300 milj € vuodessa. Ja tuulivoimalat myös tuottavat sähköä ja rahaa sekä huomattavat verotulot. 

Pakolaisten kulut ovat samaa luokkaa kuin tuulivoimaloiden. Ja heistäkin tulee koulutuksen ja kotoutuksen jälkeen tuottavaa työvoimaa. Ruotsi ja Saksa ovat vuosikymmeniä ottaneet vastaan paljon pakolaisia, eivätkä ole siitä köyhtyneet.

Toteutetut leikkaukset ovat 5-10 kertaa suurempia kuin tuulivoimatuet ja pakolaisten kulut yhteensä. Leikkauspolitiikka on siis tietoinen valinta eikä tuulivoiman ja pakolaisten aiheuttama pakko.

Putkosta kuunnellessa epätodellinen olo tulee vähitellen. Matti Putkonen on taitava puhuja. Hän osaa perustella asiansa ja vedota kuulijoiden tunteisiin. Puheessa on myös riittävästi lukuja ja tieteellisiä termejä. Ongelmana ovat "vaihtoehtoiset faktat". Putkosen luvuista tulee mieleen "Stubematiikka", eli usein niissä on jopa pilkku väärässä paikassa. Sama pätee tieteellisiin termeihin. Niitä käytetään, mutta usein normaalista poikkeavassa merkityksessä.

Ongelma ei ole siinä, että yksi mies - edes puolueen keskeinen toimija - puhuu muunneltua totuutta. Niin tekevät usein muutkin poliitikot. Ongelma on siinä, että iso osa yleisöstä uskoo häntä. Aivan avoimesti kritisoidaan valtamediaa. Jopa YLEä, jonka hallintoneuvostoa johtaa Kimmo Kivelä (PS). Ja vaaditaan, että media julkaisee "vaihtoehtoisia totuuksia". Samoin surraan sitä, että tutkimukset pitää tehdä tieteellisesti, eivätkä yksittäiset kokemukset riitä. Vaaditaan vaihtoehtoisia kriteerejä, jotta saatava tieto sopii omiin käsityksiin.

Tästä kaikesta yhteensä syntyy vaihtoehtoinen todellisuus, jossa normaalit tieteen ja logiikan lait eivät päde. Huomaan, että tämä maailma on minulle vieraampi kuin Venäjä tai Kiina. Jos tosiasioita voidaan vääristellä mielin määrin, on vaikea löytää yhteistä pohjaa yhteiskunnalliselle keskustelulle ja politiikalle.

En usko, että Matti Putkonen on tyhmä. Hän tietää, mitä tekee. Ja pitää yllä vaihtoehtoista todellisuutta Perussuomalaisten kannattajille ihan tietoisesti - vaalivoiton toivossa. Valitettavasti hän samalla tekee karhunpalveluksen seuraajilleen. Ihmiset luulevat, että heidän sairautensa johtuu tuulivoimasta. Siksi he muuttavat jopa monta kertaa pakoon kuviteltua taudin aiheuttajaa. Sairastuminen ja pelko on todellista, mutta syy-yhteys kuviteltu. Ja puheillaan Putkonen lietsoo lisää pelkoa. 

Muukalaispelko ja viha islamia kohtaan on yhtä järjetöntä. Ei pieni, alle 1% muslimivähemmistö tuo Suomeen terroria tai Sharia-lakia. Ja raiskauksistakin suomalaiset "huolehtivat" ihan itse 99-prosenttisesti. Tosiasioiden vastaisesti Putkonen syyttää tuulivoimatukia ja pakolaisten kustannuksia kaikista hallituksen leikkauksista. Vastuullinen poliittinen päättäjä yrittäisi hillitä muukalaisvihaa. Puheillaan Putkonen lietsoo sitä. Mahdollisen vaalivoiton hinta on se, että tuhansia turvapaikan hakijoita karkotetaan hengenvaaraan.

Pappina tunnen myös historian. Sitä suomalaista yhtenäiskulttuuria, johon moni näyttää kaipaavan, ei ole koskaan ollut olemassa. Siksi siihen ei voi myöskään palata. Ei ole yhtä oikeaa suomalaisuutta, vaan monta. 100-vuotias Suomi on avoin ja monikulttuurinen yhteiskunta, ja toivottavasti pysyykin sellaisena.

Tiedän, että avointa yhteiskuntaa toivoo myös moni Perussuomalainen. Jos Halla-Aho on ehdolla puheenjohtajaksi, puolueella on edessään linjavaali.

Sinivalkoisia vaihtoehtotodellisuuksia ei tarvita; ne uhkaavat suomalaista elämäntapaa. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jonkinverran Eestin historiaa tuntevana, niin voisitko tarkentaa missäpäin Eestiä ja kuinka rajuina nuo mainitsemasi taistelut käytiin ?

Eestin luterilaisissa seurakunnissa olisi sinullekin töitä, mutta se todella vaatisi kristillistä kutsumusta, sillä palkka on pieni.

Ridalan seurakunnassa on suomalainen kirikin opettaja.

Käyttäjän PekkaElonheimo kuva
Pekka Elonheimo

Vapaustaistelua käydään muutenkin kuin asein. Tiedät sen hyvin, jos tunnet Eestin historiaa. Eestiläiset valmistautuivat itsenäisyyteen erittäin tarmokkaasti ja taitavasti Neuvostoliiton viimeisinä vuosina. IT-yrittäjänä tein siellä ohjelmistokehitystä ja tietokonekauppaa. Osallistuin mm Eestin terveydenhuollon tietojärjestelmän kehittämiseen. Katso blogini "Kapitalismista Keputalismiin".
Samalla kuljetin poliittisesti arkaluontoisia materiaaleja Tallinnasta Helsinkiin ja sieltä vapaaseen maailmaan. Ja myös Helsingistä Tallinnaan kulki sekä tietoa että tavaraa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Hatunnosto sinulle, jos Eestin terveydenhuollon tietojärjetemä on edes osittain sinun kehittämä, tubli mees.

Käyttäjän JarmoHalttu kuva
Jarmo Halttu

Kuulostaa kyllä siltä, että se kupla on kyllä vahvasti näissä Persuissa jotka täällä huutavat vaihtoehtomedian perään ja väittävät Ylen ja muiden olevan valemediaa. Tokihan se tuntuu siltä, jos totuus on ristiriidassa heidän oman kuplansa kanssa. Silloinhan ainoa oikea ratkaisu on Trumpmaisesti oma vaihtoehtoinen totuus. Ajatella; jos tätä vaihtehtoista totuutta sitten ruvetaan soveltamaan lääketieteessä ja autoilussa?

Jokainen voipi kuvitella ja miten tällaisessa kuplassa elävän ihmisen kanssa sitten keskustellaan rationaalisesti? Jos totuus on jossain ihme Oikeasssa mediassa vai mikäs tämä uusin "vaihtoehtojulkaisu" on, joka on Persujen siteeraama ja kaiketi omistama?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Aika ovelia nuo tuulimyllyt, kun sairastuttavat vain maaseudun rauhassa. Täällä Raahessa kun on myllyjä tuossa rautatehtaan kupeessakin, eikä kukaan Raahen keskusta-alueella ole tiettävästi kärsinyt tuulivoimaoireyhtymästä. Tai edes toisella suunnalla Saloisten maaseudulla.

Revonlahden myllyt sen sijaan ovat hyvinkin sairastuttavia. Ja onhan siellä se arosuohaukan pesäkin. Suomessa ääriharvinainen lintupolo ei tiedä, ettei tuulivoimalan läheisyydessä voi pesiä...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ruotsi ja Saksa ovat vuosikymmeniä ottaneet vastaan paljon pakolaisia, eivätkä ole siitä köyhtyneet."

Ruotsille ja Saksalle on ollut valtavat kustannukset turvapaikkaa hakeneiden siirtolaisten hoidosta ja heidän työllisyytensä tulee jäämään uskon asiaksi koska integraatihalukkuutta ei ole eikä Ruotsissa ja varsinkaan Suomessa ole työpaikkoja. Katso vähän tilastoja heidän työllistymisestään, lähes tyhjää.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Ongelma ovat ihmiset, jotka ovat päättäneet että tuulivoima sairastuttaa ja kas kummaa oireita alkaa tulla. Niin väkevä on mielen voima. Ja kun uskomus kiistetään, vastustus on sitä kovempi.
Putkonen käyttää tätä persujen pelastamiseksi.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Vaarallisimmat aatteet ovat tulleet Suomeen Saksasta: kristinuskon suvaitsemattomin muoto luterilaisuus, monia yhteiskuntia tuhonnut sosialismi, fasismi sekä vihreä aate. Suomen Vihreä liittokin on saksalaista tuontitavaraa."

http://blogit.iltalehti.fi/aarno-laitinen/2014/09/...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

" Iso osa tuulimyllyistä tulee Suomeen juuri Tanskasta."

Viime vuonna Tanskaan rakennettujen tuulivoimaloiden lapakorkeus oli keskimäärin 40 metriä. Meillä suunnitellaan 250-metrisiä.

http://tvky.blogspot.fi/2017/02/maailman-suurimmat...

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Niin? Jos luit linkin, siellä on lähde Tanskan tuulivoimaloihin. Teollisen kokoluokan tuulivoimalarakentaminen on keskeytynyt eikä tuo parin vuoden takainen uutinen merituulivoimalasta muuta tilannetta.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä Vastaus kommenttiin #15

Tuota noin. Parin vuoden takaiset tiedot kertovat juuri niistä voimaloista joista on voitu saada näitä terveyshaittoja. Ja joita on jo rakennettu niin Suomeen kuin Tanskaan. Paria Putkosen kannattajaa lukuunottamatta kukaan ei ole ehtinyt saada terveyshaittoja vasta suunnitteilla tai rakenteilla olevista voimaloista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #17

Tanskassa on menossa valtiorahoitteinen selvitys näistä terveyshaitoista ja teollisen luokan maatuulivoimarakentaminen on tuloksia odottaessa käytännössä pysähtynyt. Sama on tarkoitus tehdä Suomessa ennen päätöksiä uudesta tuesta.

Itse en sanoisi terveysvaikutuksista juuta enkä jaata ennen selvitysten valmistumista. Sinulla lienee valmis mielipide, kuten Putkosellakin?

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Vihreys nousi esille jo aikaisemmin mm. Länsi-Saksassa, jossa se, ilmeisesti Stasin tukemana edisti hienosti kommunistisia pyrkimyksiä. Koska DDR huomasi, että se ei kykene kilpailemaan teollisuustuotannon ja hyvinvoinnin suhteen Länsi-Saksan kanssa, se päätti ryhtyä sabotoimaan niitä. Jos et pysty samaan kuin kilpailijasi, niin sabotoi häntä, jotta hänkin menestyy yhtä huonosti kuin sinä! Mikäpä olikaan parempi keino sabotoida länsimaista hyvinvointia, teollisuutta ja elintasoa, kuin Vihreä liike?!? Voi olla toki puhdasta sattumaa, että Vihreän liikkeen ideologia johtaa länsimaisen hyvinvoinnin ja teollisuustuotannon tuhoon, mutta joka tapauksessa se sopi mainiosti Stasin tarkoitusperiin. Lopputulos ratkaisee."

https://markusjansson.blogspot.fi/2015/05/kulttuur...

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Tuo linkki on tosiaan hyvä osoitus kuplassaelämisestä. Kiitos siitä. On oikeastaan aina jännä lukea vihreiden toiminnasta ja ajattelumaailmasta täysin pihalla olevien näkemyksiä siitä mitä vihreät ovat. On mielenkiintoista, miten tällaiset purkaukset kuitenkin saavat lukemattomista virheistään huolimatta tietyt piirit innostumaan teksteistä.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Ei putkonen vahingossa tee nointa virheitä. Hän puhuu mitä tietty osa hänen yleisöstään haluaa kuulla. Se että hänen "faktansa" ovat lähinnä fiktiota ei häntä hänen yleisöään haittaa. Onko kyse sitten kuplasta? Ehkä osin, mutta mielestäni kyse on syvemmästä ilmiöstä kuin pelkästä puutteellisesta tiedonsaannista. Syystä tai toisesta putkoslaisten maailmankuva sivuuttaa sille kielteiset faktat.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Putkonen maalaa asioita leveällä pensselillä ja itse katson, että hän tekee tuulivoimakeskustelulle enemmän haittaa kuin hyötyä. Putkosen rooli lienee peitellä sitä tosiasiaa, että persut ovat ministerityöryhmässä ja hallituksessa myöntämässä uutta tuulivoimatukea nykyisen päälle, minkä senkin lupasivat lakkauttaa.

Toisaalta "vastapuoli" eli lähinnä STY ja tuulivoimatoimijat ja konsultit eivät koskaan ole piitanneet faktoista, ja siitä huolimatta ovat saavuttaneet aseman jossa pyörittävät niin paikallispoliitikkoja kuin lainsäätäjiäkin.

Käyttäjän PekkaElonheimo kuva
Pekka Elonheimo

Hannu Aro on väärässä molemmissa perusväitteissään.
Luterilainen kirkko ei ole kristinuskon suvaitsemattomin muoto. Päinvastoin. Se on yksi moderneimmista ja suvaitsevaisimmista. Paljon vapaamielisempi kuin Katolinen kirkko, josta se irtaantui 500 vuotta sitten. Tämän tiedän varmasti luterilaisena pappina, joka on kirjoittanut kirjan luterilaisesta etiikasta. - Elonheimo - Leppä "Kirkkomme eettisen opetuksen nykytila". KTL Tampere 1984.
Ja Suomen Vihreä Liitto nousi merkittäväksi poliittiseksi voimaksi ennen Saksan Vihreiden nousua. Pekka Haavisto oli Euroopan 1. Vihreä ministeri - ympäristöministeri 1995-1999.
Stasi-yhteyksiä en tiedä Suomen Vihreillä olleen.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Pekka , pari juttua:

"Hän ei puhunut räjähtelevistä lepakoista eikä "korkeataajuisista infraäänistä""

Onko Putkoselle vai Sinulle sattunut pieni virhe matalataajuisia infraääniä kuvatessa?

" Ja väite, että "infraäänten" vaikutus olisi voimakkaampi 10-15 km päässä voimaloista kuin niiden lähellä, on vastoin fysiikan lakeja. Todelliisuudessa ääni aina heikkenee etäisyyden kasvaessa. Samoin pitäisi vähetä sen aiheuttamien sairauksien."

En väitä vastaan, mutta onko resonanssitaajuus-käsite Sinulle tuttu ?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Resonanssi

"Todellisuudessa tuulivoimatukia maksetaan noin 300 milj € vuodessa. Ja tuulivoimalat myös tuottavat sähköä ja rahaa sekä huomattavat verotulot. "

Totta ja 12 vuodessa tuo hukkaan heitetty summa kumuloituu n. 4000 miljoonaksi euroksi .

"Tuottaa sähköä"?? Sinulla on kunnioitettavasti tutkintoja , mutta en tiedä ymmärrystäsi sähköverkon toiminnasta .

Tässä näet tuulivoimaloidemme sähkön tuoton viime vuoden alkupuoliskolla:

http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja...

Voin Sinulle näin Yksinkertaisena Filofian maisterina ( matematiikka, fysiikka ja filosofia) ja neljän vuosikymmenen kokemuksella sähköstä kertoa, ettei tuolla roskasähköllä ole mitään taloudellista tai teknistä arvoa sähköverkossamme : ainoastaan tukia imemään luotu sotkusähkö.

Jos joku hiili-, öljy-, turve-, kaasu-, ydin-... voimalan suunnittelija yrittäisi päästä sähköverkkoomme tuulivoimatuotannon tapaisella ´aivosähkökäyrällä´, hänet passitettaisiin suoraan hourulaan.

" Huomattavan määrän verotuloja"...olen sanaton...

Edit: Yritän hieman valottaa, kuinka kaukana totuudesta on tuo "huomattava määrä verotuloja".

1. Tuulivoimalat maksavat yleisen käsityksen mukaan n. 2 M€/MW kaikilla mausteilla.
2. Suomen tuulitariffiin ( vanhaan) tulee n. 2500 MW ( mutkat hieman suoriksi) tehoa.
3. Eli kokonaiskustannukset ovat siis 2500MW x 2 M€/MW = 5000 miljoonaa euroa.
4. Valistunut arvioni on, että tuuliturbiinin valmistajan ( ulkomainen toimija) osuus kokonaiskustannuksista on n. 80% , loput 20% muuntamoihin , teihin, sähkölinjoihin jne..
5. Eli me "hyödylliset idiootit" (Lenin) maksamme 12 vuodessa n. 4000 miljoonaa tuulivoimaloiden valmistajille ; missä ne mittavat "verotulot luuraa"?

Käyttäjän JyrkiItkonen kuva
Jyrki Itkonen

Se on hienoa, että Putkonen otti esille vakavan ja kansainvälisesti tunnetun ongelman, joka kohtaa niitä, jotka asuvat tuulimyllyjen lähistöllä.

Minä tiedän omasta perheestäni jo ennen tuulimyllyjen aikakautta, kuinka hirveästi matala melu voi häiritä ihmistä, eli minun puolisoani, vaikka se ei minua haittaa. En ole pitänyt häntä luulosairaana, kuten en pidä niitä ihmisiä, jotka saavat melusta oireita. Kaikki eivät sairastu tupakasta tai asbestista syöpäänkään. Me siis reagoimme moniin erilaisiin asioihin yksilöllisesti. Toiset pelkäävät ahtaita paikkoja, toiset korkeita, eikä heitä käy pilkkaaminen. Jotkut kärsivät magneettikentistä. Tosille tulee siitepölystä allergiaa ja astmaa, useimmille ei.

Meidän mökkimme lähellä Luhangan Latamäessä on monia ihmisiä, jotka kärsivät huijaamisen perustuen rakennettuista liian suurista myllyistä ja siksi siellä on tehty melumittauksia, joihin liittyvä prosessi on kesken.

Omalta osaltani odottaisin jonkun sortin ihmisten kunnioittamista myös vihreiltä, eikä tuon sortin pilkkaamista, johon vihreä väki yli puoluerajojen syyllistyy. Vastineeksi sitten saa sitä mitä tilaa meidän normaalien, Suomen luontoa ja sen rauhaa ihan aidosti rakastavien taholta.

Käyttäjän PekkaElonheimo kuva
Pekka Elonheimo

Seppo; Sinulla on vanhentunut käsitys tuulivoimaloiden hinnasta. Nykyhinta on hyvin lähellä 1 M€/ 1MW. Ja tuulivoiman omakustannushinta ilman tukia on noin 50 €/MWh. Tämän tiedon olen varmistanut useista lähteistä.
Viime vuosina tuulivoimayhtiöt ovat olleet erittäin tuottavia. Lisäksi maanomistaja saa vuokraa isosta myllystä noin 10000 €/vuosi ja kunta kiinteistöveroa saman verran.

Iso voimala työllistää kaikkineen ylläpitoon ja markkinointiin noin 1 ihmisen, joka maksaa normaalit verot.

Jyrki; en väitä, että voimakas infraääni on vaaratonta. Paljon tuulimyllyjä suurempia infraäänen lähteitä ovat isot moottorit. Jos on yliherkkä infraäänille, on syytä pysyä kaukana raskaista ajoneuvoista, junista ja laivoista. Ja voimakkaan infraäänen ihminen aistii tärinänä. Kokeile vaikka Rockikonsertissa!

Jos ei mitään kuulu eikä mikään tärise, ollaan todennäköisesti turvassa ääniltä ja infraääniltä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Ja tuulivoiman omakustannushinta ilman tukia on noin 50 €/MWh. Tämän tiedon olen varmistanut useista lähteistä."

Voisitko mainita edes yhden niistä lähteistä vai keksitkö näitä omasta päästäsi? Tuulivoimaoperaattorin mukaan tuotantokustannus on 65 eur/MWh: http://www.talouselama.fi/uutiset/tuulituki-putoaa...

Käyttäjän MattiValo kuva
Matti Valo

Pekka Elonheimo on huomanut vaalien lähestyvän ja kertaa varmuuden vuoksi laajasti saavutuksiaan. Vihreä kupla uusiutuvan energian kohdalla on täydellinen kustannussokeus ja realismin puute. Tuulivoima on noin kolme kertaa kalliimpaa kuin normaalisähkö ja se on satunnaisesti saatavana laadultaan ala-arvoista.Aurinkosähkö Suomen oloissa on vielä kertaluokkaa kalliinpaa ja vihreät haluavat sitäkin. Saksassa ja Tanskassa on runsaasti tuulivoimaa ja siitä huolimatta nämä maat tuottavat puolet sähköstään hiilivoimalla eli järjettömillä rahallisilla satsauksilla ei ole saatu mitään aikaiseksi. Tuulivoimalla on merkittäviä haittoja kuten melu ja terveyshaitat, luonnonmaiseman tuhoaminen (kymmeniätuhansia neliökilometrejä Suomessa), lintujen silppuaminen (USAssa tuomioistuin totesi merkittävät kotkatuhot mutta totesi, ettei tuulivoima joudu niistä vastuuseen) ja tonttimaan arvon lasku. Jos ei ole korvia, silmiä eikä aivoja tai ei niitä käytä, niin tuulivoima on oikein mukava naapuri. Pakolaisten on arvioitu maksaneen viime vuonna valtiolle noin 800M€ (arvio on tekeillä), tuulivoiman tuet olivat noin 300 M€ ja tuulimyllyjä ostettiin ulkomailta noin 800M€:lla (~ valtion velan lisäys). Yhteissumma on melkoinen, jos näin haluaa laskea.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ahh, satuin googlaamaan Elonheimon joka mm. Vihreässä Langassa pokkana toteaa tuulivoimasta, että "Meillä Suomessa länsirannikolla on Euroopan parhaat tuulet."

http://www.vihrealanka.fi/uutiset-kotimaa/hanhikiven-alue-uusiokäyttöön-–-ydinvoimalan-tilalle-tuulivoimapuisto

Tuon jälkeen lienee turha keskustella asiasta, kun todellisuudenkieltäminen ja tuulivoimatrumpismi on tällä tasolla. Ja blogisti vielä syyttää muita kuplassa elämisestä, kun omassa kuplassa on "Euroopan parhaat tuulet".

Käyttäjän PekkaElonheimo kuva
Pekka Elonheimo

Don Quijote on voimissaan!
Tuulivoiman vastustajat käyvät kimppuuni vielä vihaisemmin kuin tasa-arvoisen avioliiton vastustajat tai islamofobit.
Suomessa todella on tuulivoiman kannalta ihanteelliset olosuhteet. Pitkä länsirannikko, jolla tuulee lähes aina. Ja tasaisemmin kuin etelämpänä. Ja sen takana laaja Pohjanmaa, jossa hyvät tuulet jatkuvat kymmeniä kilometrejä sisämaahan.
Meillä 4 tuulimyllyä tuottaa saman sähkön kuin Saksassa 5. Jos Pohjoismaiden ja Saksan sähkömarkkinat yhdistettäisiin, Suomalainen ja Pohjoismainen edullinen tuulisähkö voisi helposti korvata sen puolen Saksan ja Puolan sähkän tuotannosta, joka nyt tuotetaan hiilellä.
Säätövoimana toimisi Norjan ja Ruotsin runsas vesivoima, jolla nyt tuotetaan 60% Pohjoismaiden sähköstä. Saksan ja Puolan hiilivoimalat jäisivät vain huippujen tasaajiksi, 500-1000 käyttötunnilla vuodessa.
Keski-Euroopan hinnoilla syöttötariffeja ei tarvittaisi pitkään.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Voisitko joko osoittaa väitteesi Euroopan parhaista tuulista todeksi tai myöntää että käytit säästeliäästi totuutta? Eurooppa on muutakin kuin Saksan sisäosat, haluaisin nähdä miten meillä on paremmat tuulet kuin vaikka Tanskassa, Norjan rannikolla tai UK:ssa?

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Pekka , pari asiaa vielä..

"Seppo; Sinulla on vanhentunut käsitys tuulivoimaloiden hinnasta. Nykyhinta on hyvin lähellä 1 M€/ 1MW. Ja tuulivoiman omakustannushinta ilman tukia on noin 50 €/MWh. Tämän tiedon olen varmistanut useista lähteistä."

Myllyjen hinnoista olen usein keskustellut ja käyttänyt julkisuudessa olleita tietoja ja keskustelujani esimerkiksi Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtajan Anni Mikkosen kanssa ; mutta Sinulla lienee paremmat ´ lähteet´. Vaikka laskisimme Sinun arviosi mukaan (1M€/MW) , hukkaan heitetty raha olisi silti monta miljardia..

"Suomessa todella on tuulivoiman kannalta ihanteelliset olosuhteet. Pitkä länsirannikko, jolla tuulee lähes aina. Ja tasaisemmin kuin etelämpänä. Ja sen takana laaja Pohjanmaa, jossa hyvät tuulet jatkuvat kymmeniä kilometrejä sisämaahan."

Pekka, nyt minä hieman loukkaannun : näyttää siltä, ettet edes avannut tätä ylempänä antamaani linkkiä??

http://www.fingrid.fi/fi/sahkomarkkinat/kulutus-ja...

Jos on niin , että avasit ; silloin et kaikesta päätellen ymmärtänyt näkemääsi.

Jos olisit ymmärtänyt , et olisi tuollaista , suo anteeksi ilmaisuni, soopaa kirjoittanut kuin " ihanteelliset olosuhteet..jne..."

Mielelläni selitän Sinulle graafin sisällön , jollei kukaan läheisistäsi ole teknisen peruskoulutuksen saaneita.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Edes Ahvenanmaalla voimalat eivät pärjää ilman maassivista tukea, vaan niitä puretaan: http://www.alandstidningen.ax/nyheter/fem-vindmoll...

Ai niin mutta blogistin vaihtoehtotodellisuudessa Pohjanmaalla on paremmat tuulet vielä pitkälle sisämaahan.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Janne : tiedätkö , mikä on kerrottu syyksi noiden viiden purkuun , näen käsittääkseni vain osan tekstistä ; yksitoista puretaan ennen vuotta 2020..?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #30

Valtio ei päästänyt oolantereita tariffituen piiriin mikä fiksua olikin, sieltä kun menevät siirtolinjat Ruotsiin. Näin ollen toiminta on kannattamatonta ja käyttökelpoiset, investointitukea saaneet myllyt puretaan.

Odottelen Elonheimoa vakuuttelemaan, että Ahvenanmaalla vaan tuulee huonommin kuin maan sisäosissa...

Käyttäjän PekkaElonheimo kuva
Pekka Elonheimo

Yksittäisiä voimaloita toki puretaan. Mutta esim Lumijoella ja Kemissä siksi, että samalle paikalle rakennetaan paljon isompia.
Tästä lienee kysymys Ahvenanmaallakin, jossa on päätetty panostaa tuulivoimaan.
Ja ainakin Lumijoen vanha voimala myytiin eteenpäin. Eli se päätyi uusiokäyttöön lopuksi käyttöikää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Tästä lienee kysymys Ahvenanmaallakin, jossa on päätetty panostaa tuulivoimaan."

Nämä omasta päästä keksityt heitot jatkuvat senkin jälkeen kun on kerrottu, että Ahvenanmaa purkaa voimaloitaan. Yhtään uutta sinne ei ole rakenteilla.

Kemissä puretaan tuoreita käyttökelpoisia voimaloita joille on annettu 40% investointituki, jotta saadaan tilalle toiset joille saadaan tariffituki. Tämä tuntuu olevan vihreän ympäristöajattelun kannalta jotenkin hyvä asia.

Käyttäjän PekkaElonheimo kuva
Pekka Elonheimo

Tuulivoiman hinnasta:
Norjaan alettiin vuosi sitten rakentaa 1000 MW tuulivoimapuistoa; kustannusarvio 1100 milj €. Suomessa on helpompi maasto ja alempi palkkataso. joten täällä ei ole edes vaikea päästä tuohon 1 M€/1MW investointikuluun. Huolto ja ylläpito kuluttaa noin 10€/MWh. Tästä on pitkä kokemus.

Tältä pohjalta päästään jopa alle tuon 50 €/MWh omakustannushinnan.

Hanhikivelläkin tavoitehinta on 50 €/MWh, mutta siihen ei päästä, kun investointi maksaa 7000 M€.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Jotta saa saman sähkön ulos Norjan tuulivoimasta, kuin Hanhikivestä, tuulivoimaa pitää rakentaa 3-4000MW.
Tuulivoimaloiden ikä Suomessa on max-20-25 vuotta, kun taas Hanhikiven ikä on 60-80 vuotta.
Eli 3-4 sukupolvea tuota 3-4000MW voimaloita.
Tämä tarkoittaa siis noin 12000M€n investointia vs. Hanhikiven 7000M€.
Eli tuulivoima on melkein puolet kalliimpaa vs. ydinvoima investoinneiltaan.
Tottakai ydinvoimalan ajamiseen kuluu lisää rahaa ja hintaan joudutaan lisää veroa, mutta tuulivoimaloillekkin pitää ylläpitää säätövoimaa.

Toimituksen poiminnat