PekkaElonheimo

Tsernobyl 30 vuotta

Tänään on surun ja murheen päivä. On kulunut 30 vuotta Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Tsernobyl on pahin ihmisen aiheuttama ihmisen aiheuttama onnettomuus rauhan aikana.

Sodan aikana on tapahtunut paljon pahempaakin. Esimerkiksi Dresdenin, Hiroshiman ja Nagasakin tulimyrskyt. 

Tänään rukoilen Tsernobylin onnettomuuden uhrien ja heidän läheistensä puolesta.

Rukoilen myös niiden ystävieni puolesta, jotka tänään pysäyttävät työt Hanhikiven ydinvoimalatyömaalla. Herra, siunaa ja varjele heitä! Anna kaiken tapahtua rauhallisesti ja väkivallattomasti!

Hanhikiven toimintapäivä

Hanhikiven mielenosoittajat ovat sitoutuneet väkivallattomaan vastarintaan. Poliisit sen sijaan ovat jo tähän mennessä käyttäneet etälamauttimia ja pippurisumutetta rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan.  Pelkään, että tänään tapahtuu pahempaakin.

Poliisi on tuonut paikalle mellakantorjunta-autonsa ja valmistautuu ilmeisesti hinnalla millä hyvänsä pysäyttämään mielenosoittajat. Paikalle on tulossa kymmeniä poliiseja.

Tämä strategia olisi ymmärrettävä, jos Hanhikivellä olisi toimiva ydinvoimala. Silloin mielenosoittajien pääsy voimalan alueelle olisi turvallisuusriski.  Olisi vaara, että mielenosoitus aiheuttaa ydinonnettomuuden. Tämän vaaran torjumiseksi olisi oikein pysäyttää tunkeilijat pakkokeinoin ja jopa lievää väkivaltaa käyttäen.

Mutta tällä hetkellä työmaalla on "puolustettavana" vain 100 hehtaarin muutaman metrin paksuinen hiekkakenttä, joka on pilannut Hanhikiven luonnon. Turvallisuusuhkaa ei ole. Tässä tilanteessa väkivallan käyttö on älytöntä.

Väkivallaton vaihtoehto

Entä jos toimitaan toisin? Keskeytetään työt muistopäivän ajaksi.

Urakoitsijat pitävät vapaapäivän. Vartijat ja poliisit päästävät mielenosoittajat Hanhikiven työmaalle. He saavat rauhassa "vallata" tuon hiekkakentän ja muistaa siellä Tsernobylin uhreja.

Kukaan ei loukkaannu eikä ketään tarvitse pidättää.

Pitäisikö rakennustyöt keskeyttää lupaprosessin ajaksi?

Fennovoiman osakkaat ottavat valtavan riskin jatkaessaan rakennustöitä Hanhikivenniemellä, vaikka varsinaista rakennusluipahakemusta ei ole vielä edes jätetty. Tähän mennessä tehdyt työt ovat maksaneet noin 100 miljoonaa €. Seuraavien 2 vuoden aikana rakentamiseen kuluu noin 500 miljoonaa € lisää. Tämä kaikki raha menetetään, jos Hanhikiven ydinvoimala ei saa rakennuslupaa.

Jos olisin Fennovoiman osakas, miettisin kahdesti, kannattaako näin isoa riskiä ottaa. Turvallisempaa olisi jäädyttää työt Hanhikivellä, kunnes rakennuslupa on saatu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän PekkaElonheimo kuva
Pekka Elonheimo

Näyttää siltä, että työt Hanhikivellä pysähtyivät ilman isompaa poliisiväkivaltaa. YLEn toimittajaa on pippurisumutettu.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Rikkoivatkp poliisit itse autostaan ikkunan, vai "väkivallattomat mielenosoittajat ?

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

"Tsernobyl on pahin ihmisen aiheuttama ihmisen aiheuttama onnettomuus rauhan aikana."
Ei lähellekkään. On monia pahempia, esimerkiksi tämä:
https://www.internationalrivers.org/resources/the-...

"Sodan aikana on tapahtunut paljon pahempaakin. Esimerkiksi Dresdenin, Hiroshiman ja Nagasakin tulimyrskyt. "
Pahempi noistakin yhteensä on Kiinalaisten yritys huutoa Japanilaiset mereen 1938. 900 000 menehtyi.
https://en.wikipedia.org/wiki/1938_Yellow_River_flood

Fennovoiman mukaan työt eivät ole pysähtyneet.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Vihervassarit siellä harjoittavat yhteiskunnnan vastaista terrorismiaan ydinvoimalatyömaalla. Kaikki joutaisi laittaa pariksi viikoksi putkaan ihan vaan muuten ja sitten vasta alkaa kyselemään että mitäs tuli tehtyä siellä työmaalla. Ei ihmisten rehellistä ja laillista työtä saa mennä häiritsemään. Joku järjestys tällaiseen järjestäytyneeseen mellakointiin tartis todella saada.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Tänään on surun ja murheen päivä. On kulunut 30 vuotta Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta."

- Onko tuo loogista? Eikö surtavaa ole sitä vähemmän, mitä kauemmas historiaan Tshernobyl-hölmöily jää? Pitääkö vuoden kuluttua samana päivänä jälleen osallistua murehtimisharjoitukseen? Ja vuoden 2086 huhtikuussa on kai sitten porukalla lyötävä päätä seinään, kun voimalatuhosta on tasan sata vuotta.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Onhan se hyvä, että Tsernon kustannuksella Vihreät ajavat fossiilisten polttajien etua, hyvä että heitäkin joku puolustaa. Karmea tosiasia kun sittenkin taitaa olla, että ydinvoima on ainoa vaihtoehto fossiilisten korvaajaksi.

Toimituksen poiminnat